Alüminyum Levha Nedir?

03-08-2020 14:06
Alüminyum Levha Nedir?

Alüminyum Levha Nedir?

Alüminyum, işlenebilir özelliği olan hafif, gümüşi ve paslanmaya karşı dirençli bir metal olup doğada en çok elde edilen elementlerden biridir. Eski çağlarda yunan ve roma medeniyetleri alüminyum tuzlarını boya renklerini sabitleştirmede kullanmışlardır. Yani o günlerde de dekorasyon konusunda tercih edilen bir madde olduğunu söyleyebiliriz.

19. yüzyılda keşfedilen alüminyum, bugün demir çelik endüstrisinin yanı sıra mühendislik alanında da pek çok yapının üretimi adına en önemli unsur olarak yerini almıştır.

Alüminyumun Genel Özellikleri Nedir?

Doğada boksit ile beraber bileşik halde bulunan alüminyum, kireç taşının ve silkat kayaların hava ile etkileşime girip aşınması sonucu oluşur. Saf hale getirilmiş alüminyum, düşük dayanaklıkta bir malzeme olduğu için yüksek dayanıklılık, gerilebilir özelliği olan maddeler ile bileşen halini aldığında, doğal olarak sert ve ışıl işlem görebilir malzeme sınıfına girebilir çünkü kıvılcım çıkarmaz.

Alüminyum Levha, haddeleme yöntemiyle alüminyumdan elde edilen bir malzemedir. Başlı başına bir sektör olan bu malzemenin ince olanına sac kalın olanına plaka adı verilmektedir. Atmosfere bağlı korozyona karşı çok dayanıklı olan bu ürünler, istenilen şekli kolayca alabilirler. Bu maddelerin elektriğe ve ısıya olan iletkenliği oldukça yüksektir. Görünümü sayesinde dekoratif kaplamalar için de oldukça uygundur.

Alüminyum Levhalar Hangi Alanlarda Tercih Edilir?

Yüksek kaynak kabiliyeti sayesinde istenilen şekilde kaynak yapılabilir. Sac levhalar, 1 mm ile 10 mm arasında olup reklam, otomotiv, makine, inşaat, enerji gibi sektörlerde kullanılırken, kalın levhalar ise kalıpçılık, makine üretimi, savunma sanayi, gemi üretimi gibi pek çok sektörde kullanılmaktadır. Ulaşım araçları üretilirken ne kadar hafif olursa, hareket etmeleri için daha az enerjiye gerek duyduğu için bu da doğrudan yakıt tasarrufu ve motorda daha az aşınma anlamına geldiği için ekonomik ömrü boyunca yaklaşık 1.5 ton daha az yakıt harcadığı bilinmektedir. Akaryakıt kullanımındaki düşüş, doğrudan doğaya olumlu katkı yaptığı için, neredeyse tüm üretim araçlarında alüminyum tercih edilir olmuştur. Günümüzde hafifliğin ön plana çıktığı araçların üretiminde ana üretim malzemesi alüminyumdur. Alüminyum genel manada soğutucu yapımında, spot ışıklarda, mutfak gereçleri yapımında da tercih edilir.

Özellikle 2. Dünya savaşı döneminde alüminyum üretiminde elinde bulunduran Almanya üretim sanayisini zirveye taşımış, ABD’nin daha sonra yaptığı atılımlar ile üretim birinciliği açık farkla ABD eline geçmiştir.

Alüminyum levhalar kullanım alanına göre değişkenlik gösterir. Örneğin denizcilik sektöründe daha çok 5754 VE 5083 alaşımlar kullanılırken, kalıp ve işlenebilir alüminyum sektöründe 5083, 6061 ve 7075 alaşımları kullanılır.

Alüminyumun Teknik Özellikleri Nelerdir?

Alüminyum hava ile temas ettiği zaman, koruyucu bir tabaka görevi görür. Böylece atmosferik paslanmaya karşı gözle görünür bir şekilde direnir. Saf ve tam saf alüminyum ile bakır içermeyen alaşımlar çok geniş bir ortama karşı dirençlidir. Bu yüzden inşaat, otomotiv, denizcilik gibi sektörlerde kullanıldığı gibi alüminyum, yiyecek içecek ve kimyasal üretim gerçekleşen sanayi ortamlarında da kullanılmaktadır. Örneğin meşrubat kutularının alüminyumdan yapılmaya başlaması, günümüze kadar geçen süreçte alüminyum kullanımını arttırmıştır.

Alüminyum görece olarak yüksek bozulma yani deformasyon direnci özelliğine sahiptir. Bununla birlikte, ilgili teknik tesislerin inşası için kullanıldığını göz önünde bulundurursak, alüminyum ve alüminyum alaşımları geniş bir yelpazede kullanılır, istenilen mimari yapıya göre şekillendirilir. Ayrıca ısı ve elektrik iletkenliği özelliği sayesinde elektrik malzemelerin iletkenlikleri özellikle alüminyum malzemeden üretilir, ısı iletimi için gerekli özellikle sıcak su ve buhar tesisatı üretiminde iletkenlik düzeyi yüksek olduğu için tercih edilir. Bununla beraber manyetik olmamasından dolayı makine, elektrik ve elektronik mühendisliği alanlarında kullanım oranı yüksektir.

Alüminyum hemen hemen her türlü uygulamaya mükemmel uyum özelliğini ortaya çıkaran bir dizi yüzey işleme imkânı mevcuttur. Böylece geniş bir yelpazede renkler ve baskılar uygulanabilir, dekoratif yüzeyler oluşturulabilir, teknik tesis ve fabrika için yüzeyler yapılabilir, yıpranmaya dirençli olduğu için mekanik ve kimyasal işlemlerin gerektiği ortamlarda kullanılır, parlatmaya elverişlidir, birçok renk tonlarında ıslak sprey boyama yapıldığı gibi toz kaplama da yapılabilir. Alüminyum yüzeye sahip levhalar, doğal olarak iyi birer ısı ve ışık yansıtıcısıdır. Hemen hemen tüm işleme şekillerine karşı dirençli olduğu için birleştirme işlemleri sırasında deformasyona uğramaz.

Neden Alüminyum Levha?

Hızı gün geçtikte artan hayatta adeta yarışan insanlar için en önemli şey zamandır. Günümüz hizmet sektörlerinde kaliteyi ucuza elde etmek gibi, hizmetin hızlı olması da büyük önem taşımaktadır. Neredeyse kusursuza yakın iş yaptırmak isteyen ve parasının boşa gitmesini istemeyen tüketiciler; dayanıklı, uzun ömürlü, ekonomik, estetik, kolay uygulanan ve geri dönüştürülebilen ürünlerle hizmet almak istemektedir.

İnşaat ve diğer üretim sektörlerinde bu kriterlerin tamamını karşılayan alüminyum levhalar, reklamcılık malzemeleri alanında da ergonomik tasarımları, cazip fiyatları, kısa sürede kullanıma hazır hale gelmesi, istenilen şekilde dekoratif bir ürün olabilmesi açısından avantajlı bir üründür.

Alternatif olarak kullanılan P-20 veya H13 gibi paslanmaz çelikler ve bakır temelli alaşımlara rakip olarak çıkan alüminyum, bu malzemelerin kendisine has özellikleri bir arada bulundurduğu için tercih edilir. Ayrıca daha fazla işlenebilme ve geçirgenlik özelliği sayesinde birinci tercih halini alır.

Alüminyum maddesi 5 kata kadar daha fazla ısıl iletkenliğe sahiptir. Böylece kalıp işlemine alınınca, çarpıklık a da bozulma yaşamaz. Alüminyum sayesinde daha basit işlemler yapılan tasarımlar elde edilebilir. Oldukça yumuşak ve esnek dokusu sayesinde estetik ve dış görünüm konusunda önem verilen tüm alanlar için ideal ve iddialı çözümler için kullanılabilir.

Alüminyumun hafif oluşu sayesinde çelikten daha çok tutulur. Çelikten üçte bir oranında az yoğunluğa sahiptir. Dolayısıyla kalıpların çok hızlı bir şekilde çıkmasına imkân verirken kalıp için kullanılan malzemelerin kullanımını kolaylaştırır. İşlem sırasında kullanılan aletlerin kullanımını kolaylaştırır. Bu durum bakım ve aksamaların da önüne geçen bir durumdur.

Alüminyum malzemesi hızlı bir şekilde makinede işlenebilir ve parlatılabilir. Makinede işleme süresinin çelikten daha kısa oluşu sayesinde derin oyukları olan kalıp üretiminde tercih edilir.

Yüksek elektrik iletkenliği sayesinde bir alüminyum üretiminde maliyet oldukça düşüktür. Eğer yüksek hızla üretim yapılan bir sistem kullanılıyorsa, maliyetler yüzde 40 oranında düşmektedir.

Şayet alüminyum yüksek yıpranma direnci gerektiren durumlarda, hard anodizing ya da nikel kaplama gibi uygulamalar neticesinde alüminyum yüzey sertliği çeliğin sertliğine yaklaşır.

Alüminyum Levha Avantajları Nelerdir?

Alüminyumun düşük yoğunluğu sayesinde, tüm ürün ambalajlama, nakliye, üretim, montaj ve bakım aşamalarında mükemmel derecede tasarrufu imkânları sunmaktadır.

Alüminyum levha ve sac şeklinde olduğu gibi alüminyum çubuk, alüminyum boru, alüminyum lama, alüminyum profil alüminyum plaka şeklindedir.

Alüminyumun pek bilinmeyen bir özelliği de geri dönüşüm sistemi içinde kolay bir şekilde dönüştürülebilir. Geri dönüşüm sürecinde alüminyum üretimi için gerekli olan enerjinin yüzde 5’i yeterlidir. Böylece alüminyum ile yapılan her türlü ürün kalite kaybı olmadan tekrar üretilebilmektedir. Bu özellik onun doğa ile ne derece barışık bir ürün olduğunu ortaya koyar.

Jetmalzeme.com farkıyla sadece alüminyum levha değil, akrilik ve pleksiglas, dekota ve forex, polikarbonat levha, ayna akrilik, aynalı dekota, endüstriyel levhalar, alüminyum levha ve gofraj gibi ürünlerin en kalitelisini en uygun fiyata alarak istediğiniz alanda kullanabilirsiniz.

Bir önceki yazımızda dijital baskı malzemeleri konusundan bahsettik dilersen orayı da okuyabilirsin.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.