Araç Kaplama Folyosu Nedir Özellikleri ve Fiyatları

07-08-2020 18:04

Araç Kaplama Nedir?

Araç kaplama, aracın rengi, görüntüsü, dizaynı, tasarımı konusunda değişiklik olmasını isteyen ve kişisel zevkleri doğrultusunda araçlarını yenilemek isteyen araç sahiplerinin kaporta üzerindeki boyaya dair bir işlem yaptırmadan tamamen folyo ile kaportayı kaplama işlemine araç kaplama denir.

Araç Kaplama Folyosu Nedir?

Araç kaplama, çok eski dönemlerde özellikle ticari araçlarda ağırlıklı olarak tercih edilirdi. Bunun başlıca sebebi, araca yapılan araç kaplama folyosu işleminden sonra kullanılan araç maksadı dışında bir satış gerçekleşmesi durumunda değeri düşmemesi içindi. Özellikle taksi ve dolmuş türündeki araçlar kaplama işlemi görür, taksi ve dolmuştan çıkarıldığında kaplaması sökülürdü. Oysa günümüzde pek çok araç sahibi aracın hem dizaynı hem de estetiği açısından yeniden boyatmak yerine araç folyo kaplama hizmetini almayı tercih etmektedir. Folyo kaplama sayesinde sadece görünümü değiştirmez, dış etkenlere karşı da aracınızı başarılı bir şekilde dış etkenlere karşı korumada yardımcı olur.

Araç Kaplama Folyosu Neden Tercih Edilir?

Araç folyo kaplama, kaportada yapılacak boya işlemine göre daha ekonomik olmasıyla ön plana çıkar. Çünkü ülkemiz Türkiye şartlarında ne yazık ki bir boya işlemi yapıldığı takdirde piyasa şartlarına göre fiyatı düşmektedir. İşte araç kaput koruma folyoları kaplaması tam da bu noktada devreye girer. Çünkü profesyonel bir ekip, kaliteli bir araç kaplama folyosu kullandığı takdirde bir aracın dönüşümü ve eski haline gelmesi sadece birkaç saati almaktadır.

Günlük hayatta kullandığımız bantlara benzeyen ve hemen hemen aynı işlevi gören araç kaplama folyoları, pvc esaslı ürünler sınıfına girmektedir. Üretici firmanın ürettiği ürünün özellikleri birbirinden farklılık gösterdiği gibi kaplama malzemelerinin kalitesi değişkenlik gösterebilir. Hal böyle olunca aracını folyo ile kaplattıracak kişilerin malzeme konusunda bilgisi yoksa uygulamayı yapacak firma konusunda doğru bir seçim yapması gerekiyor.

Araç Kaplama Folyosu Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uygulamayı yapacak firma, başka bir marka ürün gösterip başka bir marka ürünü uygularsa bunun ilk zamanlarda anlaşılması imkânsızdır. Araç söz konusu folyo kaplama işleminden sonra baştanbaşa değişmiş olarak karşımıza çıkacaktır fakat beklenenden kısa sürede kaplama renginin bozulması ile istenmeyen bir görüntünün ortaya çıkması kullanıcıları zor durumda bırakabilir.

Haliyle söktürme işlemine geri dönen araç zahmetli bir uğraşının ardından belki zımparayla üstündeki istenmeyen folyodan kurtulacak ama bu durum arabanın kaportasına ciddi zarar vermiş olacaktır. Oysa kaliteli bir ürünü yıllar boyu kullanmak için araç kaplama hizmeti alırken yapılması gereken şey bazı detaylara dikkat etmektir. Bu detaylardan en önemlisi işlemi yapacak firmadan, ürünün adının geçtiği bir fatura istemek olabilir. Faturada yer alan ürün hakkında kısa bir araştırma yapmak iyi bir fikir olacaktır. Uygulama yapılırken, firmadan garanti belgesi istemeniz sizin yararınıza olacaktır. Böyle bir istek karşısında kaçınan bir firmayla iş yapmayı tercih etmeyiniz.

Araç Kaplama Esnasında Araç Başında Olmanın Önemi

Araç kaplama esnasında aracın başında olmak önemlidir. Hangi parçaların söküldüğüne dikkat etmeniz, aracınıza yapılan yanlış bir işlemin önüne de geçmenizi sağlayacaktır. Pek çok kaplama firması personeli, kapı tutamacı, tavandaki anten, bagajdaki logo kısmında hatalı işlem yaptıkları için kaplamanın kötü durmasına neden olurlar. İşlemi yaptıracağınız yerde işleme başlamadan evvel parçaların sökülüp sökülmeyeceği hususunda firma yetkilileri ile anlaşmanız gerekir. Ayrıca söküm takım işlemi sırasında herhangi bir parçanın kaybolması veya zarar görmesi size beklenmedik masrafları açabilir.

Bununla beraber kaplama işlemleri arasındaki fiyat farkı da dikkat edilmesi durumlardan bir tanesidir. Kimi firma 100 lira gibi bir bedel biçerken imi firma 300 liraya araç folyo kaplama hizmetini yerine getirmek istemektedir. Bir de üstüne işçilik ve karı ekleyince fiyatlar daha da artabilmektedir. Fiyat farkının en önemli unsuru şirket fiyat politikası değil tamamen kullanılan ürün olmak zorundadır.

Araç Kaplama Folyoları Nelerdir?

Günümüzde folyo kaplama çeşitleri olarak mat, parlak, metalik, bukalemun, desenli, krom, kadife, 5D bazlı ürünler kullanılmaktadır. Seçilecek araç kaplama rengi hepsinde olabileceği gibi bazı folyo türlerinde olmayabilir. Bu durum da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur. Sadece renk değişimi değil, rengi koruma amaçlı folyo kaplamak isterseniz, şeffaf karbon folyo çeşitlerini incelemeniz gerekmektedir.

Aracınıza gerçek bir değişim ön görüyorsanız tercih edeceğiniz araç kaplama Cast folyo olabilir. Bu folyonun yanında diğer folyo ürün grupları tamamen reklamcılık sektöründe kullanılan 2. 3. 4. Kalite ürünlerdir. Dayanıklılık konusunda fazla verimli olmadıkları için dönemsel reklamlarda kullanılırlar. Çünkü reklam sektörüne özel olarak üretilen ürünler, düşük fiyatlı ekonomik bütçeli ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır. Oysaki cast folyolar, araç kaplama hizmeti için üretilmektedir.

Bu folyoların yanı sıra rapid hair yani hava kanallı folyolar, araç kaplama folyoları arasında en üst noktada olanlardır. Günümüzde pek çok araç kaplama uygulaması yapan firma özellikle rapid air teknolojisini bünyesinde bulunduran ürünleri tercih ederek kullanıcılara önermektedir. Bunun temel nedeni uygulama aşaması oldukça rahat ve hızlı olmasından kaynaklanır. Araç üzerinde uygulandıktan sonra kaportanın üstü ve altındaki havayı aktarmaya yardımcı olur. Salt yapıştırıcıdan ibaret değildir. Söküm aşamasında neredeyse hiçbir problem yaşanmaz. Çünkü gözenekli yapısı sayesinde daha iyi form almasını sağlayarak hem uygulamada hem de orijinal boyanın hava alarak canlılığını uzun süre korumasını sağlar.

Araç Kaplama Folyosu Nasıl Uygulanır?

Karbon folyo uyulaması için ihtiyaç olan malzemeler ısı tabancası kesme bıçağı silecek ya da sünger, temizleme solüsyonu ve metredir. Folyo ile kaplama işlemi yapılacak araç kaplama işleminden önce folyonun sorunsuz bir şekilde yüzeye tutunması, pürüzsüz bir şekilde yüzeye yerleşmesi ve yabancı maddelerden arınması adına detaylı bir şekilde temizlenmeli ve kurulanmalıdır. Uygulama sırasında en iyi sonuçları elde edebilmek adına çalışma alanının temiz tutulmasına dikkat edilmelidir.

Kaplamak istenen parçalar ölçülmeli ve 10 15 cm pay bırakılarak kesilmelidir. Folyo yüzeye yerleştirildikten sonra kaplama özenli bir şekilde yerleştirilmeli ve hava kabarcıklarının oluşmamasına dikkat edilmelidir. Isı tabancası uygulanmadan önce yüzeyi son kez pürüssüzleştirmek adına silecekler veya süngerler kullanılmalıdır. Düzgün bir şekilde kaplamanın yüzeye uygulanması akabinde folyo kesimine başlanır. Bu esnada çok dikkatli olunmalıdır. Sert ve ani hareketlerle kesim yapmak, otomobilin boyasının zarar görmesine neden olabilir.

Folyodan sarkan birkaç santim fazla parça ise kaporta parçalarının boşluklarından içeri sıkıştırılmalıdır. Kesim işlemi bittiğinde ise ısı tabancası ile uygulama yapılan düzeylerin tamamı eşit bir şekilde ısıtılmalıdır. Aksi halde atma ve kopmalar gerçekleşebilir. Folyo için seçtiğiniz malzemenin kullanım talimatına göre hareket etmenizde fayda vardır. Herhangi bir hata sebebiyle işinizin yarım kalmaması için ihtiyacınız olan folyodan biraz fazlasını edinmek, daha iyi olacaktır.

Araç Kaplama Folyosu Nasıl Sökülür?

Belirli bir zaman sonra folyoyu sökmeye karar verirseniz, uygulama işlemi kadar dikkatli bir şekilde söküm işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Folyoyu sökmek için ihtiyacınız olan tek şey genelde ısı tabancasından ibarettir. Isı tabancasının yaydığı ısı, folyo yapışkanını tutunduğu yüzeyden gevşetir ve ayırır, folyonun yüzeyden kolayca sıyrılmasına yardımcı olur. Bununla birlikte her değişik marka ve türdeki folyonun söküm talimatı değişkenlik gösterebilir. Otomobilin yüzeyini korumak adına ve herhangi bir hasar vermemek için, ütün kullanım talimatlarına uygun bir şekilde folyonuzu sökmeniz gerekmektedir.

Araç Kaplama Folyosunun Yasal Durumu

Araç kaplama işlemi bittikten sonra merak edilen konulardan bir tanesi de renk değişikliğinin ruhsata işlenip işlenmemesidir. Şayet aracın renginden farklı bir renk kullanılacaksa, ruhsata işlenmelidir fakat aynı renk bir folyo kaplama yapılacaksa ruhsata işlemeye gerek yoktur.

Bir önceki yazımızda Alüminyum Levha hakkında bilgiler paylaştık dilersen orayı da okuyabilirsin.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.